Dorpen op Ameland

Op Ameland liggen de vier dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. Elk van deze dorpen heeft zijn eigen geschiedenis en charme.

Hollum

Hollum is het meest westelijk dorp van het eiland. Het staat bekend om de vuurtoren die aan de rand van het dorp staat. In het dorp komt u de levendige geschiedenis van Ameland tegen. Door de vele monumentale commandeurswoningen die het dorp rijk is, heeft het dorp een prachtige uitstraling. In het dorp vindt u diverse winkeltjes en restaurants. Daarnaast biedt het dorp ook een aantal musea en een golfbaan.

Ballum

Ballum is het kleinste dorp van het eiland. Het dorp telt slechts 350 inwoners. Toch is het  dorp het bestuurlijk centrum van het eiland. Het gemeentehuis is hier gevestigd. In Ballum vindt u diverse historische woningen en oude boerderijen. Aan de rand van het dorp bevindt zich het vliegveld.

Nes

In Nes is de veerhaven gevestigd. Het is daarom het eerste dorp dat u zult zien als u op Ameland aankomt. Het is één van de grootste dorpen op het eiland en telt dan ook de meeste winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Door de charme van de huisjes en gebouwen heeft Nes nog altijd een prachtige uitstraling en biedt daarnaast een gezellige drukte.

Buren

Buren ligt aan de oostkant van Ameland en is het jongste dorp van het eiland. Vroeger stond het dorp bekend om de juttende boeren. Tegenwoordig is het een levendig dorp met moderne voorzieningen. Buren biedt leuke winkeltjes, restaurants en musea. Een aantal kilometer ten oosten van Buren ligt de Kooiplaats met de eendenkooi en natuurgebied het Oerd.

Zoek groepsverblijven

Kenmerken